Emléknaposdi

2013.05.08. 23:43

Április 17-én az egyik közösségi portál egyik közösségi oldala megosztotta a Wikipédia szócikkét. A magyarországi zsidó holokausztról szólót. Az aktuális emléknapon, gondolom,megemlékezésképpen. Azért csak gondolom, mert kísérőszöveg nem állt hozzá.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsid%C3%B3_holokauszt_Magyarorsz%C3%A1gon

 

A fenti hivatkozás négyszázezer kitelepített és / vagy meghalt emberről beszél, és sok egyéb szörnyű részletről. Nem idézem soká a virtuális lexikon kimerítő ismertetőjét, olvassa el, aki okulni kíván.

Mert ennyi áldozat tényleg nagyon szomorú. Akármilyen nemzetiségű. Akármilyen vallású. És még valami más is nagyon szomorú. A Wikipédia az első bekezdésben a„magyar hatóságok brutalitását” hangsúlyozza. A „német nemzetiszocialisták és magyar szövetségeseik” felelősségét. Szó van még némi embertelen tábori körülményekről, de ezzel nagyjából ki is merül a tárgyilagos (?) oktatóanyagkülpolitikai oknyomozása.

Mintha a történelem nem egy ambivalens és összetett folyamat lenne, bonyolult összefüggések láncolata. Hanem rohadt pillanatfelvételekből állna, amelyeket igazságtalanul dobál egymás után a sors, hogy aztán az utókor egyetlen, ötletszerűen kiragadott kép alapján szörnyülködve eldöntse, kik a jó és kik a rossz fiúkAztán oktatás alkalmával, híradás alkalmával, emléknapok alkalmával újra és újra a világ arcába lehessen hirdetni ugyanazt az eredményt.

A mainstream múltlapozgató kánon szerint egy történelmi eseménynek egy felelőse van. Egy büntetés van, egy bűnbak, egy csatlós. A többiek ott sem voltak. Nem is értem, miért hívják utólag EGYETEMES történelemnek az egész matinéműsort, benne VILÁGháborúnak ezeket az egydimenziós, egyfelvonásos, két-háromszereplős szappanoperákat. Lassan át kellene nevezni őket, mint időről időre az utcákat, tereket. (Irónia zárójele bezárva).

Nem értem, például, hogyha „holokauszt minden tizedik”,Auschwitznak pedig minden harmadik áldozata magyar állampolgár volt, arról miért nem esik soha, sehol szó, hogy ez miként volt egyáltalán lehetséges? Úgy, barátaim, hogy innen egyáltalán VOLT kiket deportálni. A mi rasszista, fasiszta, náci hazánkban egyáltalán VOLTAK még zsidók. Nem is kis létszámban. Tessék feltenni a kérdést, hogy MIÉRT? Miért a lengyeleknél és nálunk élt Európában a legnagyobb lélekszámú zsidóság? Talán mert előtte ezer éven keresztül nem kezeltük őket úgy, mint más nemzetek. Talán mert itt nem volt annyira rossz nekik. Tessék csak megnézni a történelemkönyvek lábjegyzeteinek lábjegyzeteit is, hogy az észosztó, erkölcsosztó, igazságosztó demokratikus Nyugat hogyan bánt évszázadokon keresztül más nációkhoz, más felekezetekhez, más kultúrához tartozókkal. Köztük a zsidósággal is. Micsoda megvetésnek és diszkriminációnak voltak kitéve, milyen rendelkezések vonatkoztak rájuk. Nem csak a középkorban. Tessék elolvasni, miket nyilatkozott a zsidókról az a Churchill is, aki egyébként remek államférfinak bizonyult sok más tekintetben, és a 2. világháborút illetően a nyerő széria egyik csapatkapitánya volt.

Tessék feltenni továbbá azt a kérdést is, mi a búbánatos-harmatos halál náthás lábáért kell ilyen retorikai fogásokkal csöpögtetni generációk múltán is lassú méregként a bűntudatot a magyar nemzet lelkébe?

Emléknapon idézni, osztani egy ilyen ismertetőt, egy gramm hozzáfűzés nélkül: nem feltétlen az áldozatok iránti kegyeletreösztönöz. Sokkal inkább szolgál csontrágásra,bűntudatkeltésre. Ennek a szócikknek a felütése egy tudományos köntösbe bújtatott szemrehányás, felelősségre vonás.

MINDEN EMBERI ÉLET EGYFORMÁN ÉRTÉKES ÉSFONTOS, ugyanakkor nem mindegy, hogy egy megemlékezéssel milyen egyéb indirekt üzenetet küldünk.

Ha már semmiképp sem bírjuk ki, hogy az együttérzés nemes és néma gesztusán túl történelemórát is tartsunk, akkor mondjunk ki egy teljesebb igazságot. Az sem lesz objektív,olyan igazság nincs, de talán tágabb horizontú lehet. Legalábbaz emléknapokon ne felejtsük el, hogy a történelem nem egy matekképlet, ahol öt meg négy simán kilenc, akárhonnan nézem. Akármennyire sajnáljuk a holokauszt Magyarországról elhurcolt áldozatait, ne azt mantrázzuk, hogy jöttek a semmiből a szemét németek, velük kéz a kézben a büdös náci magyarok, és odalett a zsidóság színe-java.

Mondjuk ki bátran, hogy egy igazságtalan világrend átkahullott vissza az emberiség fejére. A sok harácsoló, fosztogató, rabszolga-nyomorító világbirodalom között a németeknek már nem jutott kirabolható gyarmat, ezért egy elmebeteg zászlaja alatt oda ütöttek a tőkének, ahol a legjobban fáj. Ha nem jött volna Hitler, jött volna más baromarcú állat, és megcsinálja ugyanezt, másképp. Mert a bolygót már nem lehetett tovább osztogatni, fosztogatni, túl sokan lettünk rajta. De akiknek sok volt, még többet akartak.

Ez a szégyen nem csak a németek szégyene. Ez aszabadverseny, a vadkapitalizmus, a szabadrablás szégyene. Az ember tragédiája Londoni színének mocska. A feudalizmust nem törölték el, csak rosszabb változatban más kontinensekre hazudta át a „szabad”, „egyenlő” és „testvéri” nyugati világ. A globalizáció már tegnapelőtt elkezdődött. A modern kori Európa és Amerika semmivel nem volt igazságosabb és humánusabb, mint a középkori: ezerszer rosszabb volt annál. Semmi más nem történt a II. világháborúban, mint ennek betetőzése: akiket eltiportak, félrelöktek a korábbi harácsoló versenyben, nagyon durván megtorolták ezt másokon. A holokauszt mögé napestig kreálhatunk magyarázatokat, irodalmat, bűnbakokat, valójában nem ideológia kérdése volt, hanem a görény, nyomorult tőkés rablóvilág pszichopata mellékterméke.

A magyarság tetteiben pedig Trianon ütött vissza. 1920-ban ötszörösen feszítették keresztre a magyarságot. Kizárólag azért, hogy Európa közepén egy erős kulturális, gazdasági, katonai, spirituális vetélytársat lehúzzanak a vécén. HA korábban nem zúznak minket arcon a többi veszteshez és a mocskos árulókhoz képest oly méltánytalan és aránytalan büntetéssel, AKKOR ott sem vagyunk, részt sem veszünk, azt sem tudjuk, milyen színe van…

Semmivel, de semmivel nem vagyunk sem bűnösebbek sem jobbak, sem rosszabbak egymásnál. Ami MEGTÖRTÉNT, azért a kollektív felelősség MINDENKIÉ Európában és az egész világon. A katolikus egyházé is, ahol ölbe tett kézzel nézték a pápától az utolsó noname harangozóig, mi történik a gázkamrákban, pedig tudtak róla. De felelősség terheli a holokauszt elől elmenekült vagy eleve biztonságban élő gazdag zsidó vezetőket is, akik pulcsit húztak az irhájukra, elfordították a fejüket és hagyták, hogy a saját népük / vallásuk egyszerű és ártatlan képviselői százezrével a halálba meneteljenek. Pedig tudtak róla. És az összes szövetséges államé. Az Egyesült Államoké is. Az ottani lakosokat a gyűjtő- és mentőkampányok reklámanyagainak tanúsága szerint a szerencsétlen gazdátlan kiskutyák sorsa jobban izgatta, mint a deportált zsidóké.

Lehetne ezt még ragozni és fokozni. De nincs értelme. A múltat és a jövendőt már EZERSZER megbűnhődtük.Mindannyian. És vagy bűnhődjön benne mindenki, vagy szálljunk le az önsajnálatról és egymás siratásáról. BOCSÁSSON MEG VÉGRE MINDENKI, és ha emlékezünk, akkor tényleg csak emlékezzünk. És pont.

 

- feleség -

 image.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatpar.blog.hu/api/trackback/id/tr475290496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balage garage 2013.05.13. 11:09:10

Nagyon jó!Minden szava igaz.
süti beállítások módosítása